Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2010

Ένα ψέμα που κυκλοφορεί για τον Παύλο Γερουλάνο


Όσο αντιπαθής, αντιλαϊκή και μειοδοτική αν είναι η πολιτική της κυβέρνησης, οι bloggers και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να την κρίνουν με μοναδικό άξονα την ΑΛΗΘΕΙΑ, όχι τις εντυπώσεις. Καλό είναι πριν αναρτήσουμε ή αναδημοσιεύσουμε είδηση να ελέγχουμε την αξιοπιστία της. Το πολύ καλό blog dexi extrem σήμερα υπέπεσε σε ένα σφάλμα που καλό είναι να το διορθώσει. [ενημέρωση: προς τιμής τους οι εκλεκτοί bloggers το διόρθωσαν αποδεικνύοντας ότι δεν υπηρετούν σκοπιμότητες αλλά την ενημέρωση του λαού. κλικ εδώ] Αναπαράγοντας είδηση από το korinthix.blogspot.com απέδωσε στον Παύλο Γερουλάνο άγνοια του νοήματος και του περιεχομένου του ποιήματος "Άρνηση" του Γιώργου Σεφέρη. Για να ισχυροποιήσει μάλιστα την απαξία προς το πρόσωπό του, τον παραλληλίζει με την Τζούλια που απαγγέλλει την "Άρνηση".

Ωστόσο, τα πρακτικά της Βουλής (κλικ εδώ) αλλά και το αρχειοθετημένο βίντεο (κλικ εδώ) αποδεικνύουν ότι ο κ. Γερουλάνος γνώριζε άριστα και το ποίημα και την παραλλαγή της μελοποίησής του.

Ακολουθεί το post του dexi extrem:

Τζούλια - Γερουλάνος : Σημειώσατε Χ


Τραγική φιγούρα ανεκπαίδευτου υπουργού πολιτισμού ...

“πήραμε τη ζωή μας· λάθος!”

Με το στίχο αυτό του Γιώργου Σεφέρη, σχολίασε στη Βουλή τον προπηλακισμό
του Κωστή Χατζηδάκη ο "υπουργός" Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.


Η αχρειότητα είναι απίστευτη επειδή ακριβώς
μιλάμε για υπουργό πολιτισμού !

Ο Γερουλάνος έχει εκπαιδευτεί
εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.

Williams College,
Harvard,
MIT

Του είναι αδύνατο να κατανοήσει Σεφέρη ο οποίος γράφει :

Με τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας· λάθος! κι αλλάξαμε ζωή.

Το κρίσιμο σημείο είναι η άνω τελεία, σημείο στίξης
που λείπει από το αγγλοσαξονικό σύστημα,
αντικαθίσταται από το ελληνικό ερωτηματικό (;),
αλλά με τελείως διαφορετική σημασία.

Καμία σχέση δηλαδή με αυτό που ήθελε
να εννοήσει ο "υπουργός" ...

Τραγωδία ...

Και επειδή κάποιοι καλοθελητές μπορεί να κάνουν
ότι δεν καταλαβαίνουν, δείτε Τζούλια.

Τζούλια και "υπουργός πολιτισμού"
κάνουν ακριβώς το ίδιο λάθος.

Δηλαδή ... ισοπαλία !



ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Εδώ βρίσκεται το απόσπασμα από την ομιλία του υπ. Πολιτισμού (15/12/2010) όπου υπάρχει η αναφορά στην "Άρνηση" του Σεφέρη με αφορμή την επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη (μπορείτε να δείτε και το απόσπασμα από το βίντεο):

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: "Θα συμφωνήσω με τον κ. Τζαβάρα, αλλά θα πάω κι ένα βήμα παραπέρα. Θα πω ότι δεν είναι μόνο μία λέξη που καμιά φορά κάνει μεγάλη διαφορά, αλλά κι ένα σημείο στίξης.

Στη μελοποίηση του ποιήματος του Σεφέρη, ο Μίκης Θεοδωράκης αφαίρεσε μία άνω τελεία. Ο ποιητής έλεγε «με τι καρδιά και τι πνοή, τι πόνους και τι πάθος, πήραμε τη ζωή μας» και μετά από μία άνω τελεία έλεγε τη λέξη «λάθος». Ο συνθέτης μελοποίησε τη φράση αφαιρώντας την άνω τελεία και λέγοντας «πήραμε τη ζωή μας λάθος».
Ίσως και τα δύο είναι σωστά, αλλά έχουν διαφορά. Και η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως έχει διαφορά η διεκδίκηση από την απαξίωση, όπως έχει διαφορά η διαμαρτυρία από τη βιαιοπραγία".

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ

Οι πολιτικές δεν ανατρέπονται με ψεύδη και ανακρίβειες αλλά με αληθινά επιχειρήματα που βασίζονται σε αμάχητα τεκμήρια. Καλό είναι οι φίλοι bloggers να ελέγχουν τις πληροφορίες πριν αναδημοσιεύσουν κι αν κάποια είναι ανακριβής να διορθώνεται - με την απαραίτητη επανόρθωση της όποιας βλάβης υπέστη κρινόμενο πρόσωπο. Ακόμα κι αν είναι πολιτικός!

Υ.Γ. Περί διασταύρωσης ειδήσεων: Τις αναρτήσεις για τα chemtrails που αναφέρει το dexi extrem δεν κατέστη δυνατόν να τις... ενδυναμώσουμε με συνεντεύξεις πιλότων των συγκεκριμένων αεροσκαφών αλλά έχουμε κάνει εξαντλητική έρευνα στο internet, έχουμε αναρτήσει πάμπολλα videos από ερευνητές τρίτων χωρών και μας έχει παραχωρήσει αποκαλυπτικότατη συνέντευξη περί τούτων ο ειδικός και διακεκριμένος επιστήμων κ. Νίκος Κατσαρός πρώην Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε (και ετοιμάζουμε και κάτι περισσότερο επ' αυτού).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νοηματικά δεν αλλάζει τίποτα ! Πολύ κουβέντα για το τίποτα .
Αλλά τέτοιοι είμαστε όλο λόγια. Λόγια ,λόγια ,λόγια . Για μιά άνω τελεία συζητάμε με τις ώρες την ώρα που οι Τούρκοι μας παίρνουν το Αιγαίο και τη Θράκη και όλοι μέσα στο Κοινοβούλιο ένοχα σωπαίνουν !