Κυριακή, Μαΐου 04, 2008

Επαναξιολόγηση όλων των αξιών


Ο Φρίντριχ Νίτσε που κοσμεί την φωτογραφία μαζί με την παρολίγον σύζυγό του Σαλώμη και τον φίλο του Πολ Ρέε κλείνει τον Αντίχριστο με την μνημειώδη φράση "Εμπρός λοιπόν, επαναξιολόγηση όλων των αξιών". Επίκαιρη όσο ποτέ. Ο καιρός της σήψης και της παράδοσης κλείνει πάντοτε με ένα θεαματικό γιορτάσι καθαρτήριου πυρός. Δεν είναι τυχαίο που ο "γερμανός Ηράκλειτος" υπέγραφε τις περισσότερες από τις έσχατες επιστολές του ως "Διόνυσος". Πολλοί θα ανέμεναν να επιλέξει τον νουνεχή Φοίβο ως τελευταίο του Άβαταρ. Τον θεό της σκέψης, της Τέχνης, του "υπερεγώ" για τους λάτρεις της ψυχανάλυσης, τον θεό της προσήλωσης στους ηθικούς νόμους και κανόνες. Κι όμως, η μανιακή αθωότητα του Διονύσου ήταν εκείνη που ανάβλυζε μέσα από τις σπαραγμένες σάρκες του φιλόσοφου που πλησιάζοντας στο τέλος του ανοίχτηκε διάπλατα η άβυσσος για να την καμαρώσει.
Διόνυσος πότης, πλάνητας, κατακερματισμένος κι εύθυμος. Είναι αναμφίβολα η εποχή του Διονύσου που επιτάσσει την διάλυση των χάρτινων αλυσίδων μας με την απλότητα και την αδιαφορία του μικρού παιδιού.
Ο Διόνυσος φωνάζει από μακριά πως η εποχή της δωρεάς επερατώθη. Τα επίπεδα της ανοχής-συνενοχής έχουν μηδενίσει και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε το θλιβερό τους φινάλε.
Ο Διόνυσος ο διασκεδαστής κομματιάστηκε για όλους. Όχι για λίγους, επιτήδειους λάθρα βιώνοντες. Δεν είναι εποχή για τέτοιους. Όχι τώρα. Κάποτε ήταν, όχι τώρα.
Ο Νίτσε, ίσως πρόωρα, καταπιάστηκε με τον Übermensch, τον Υπεράνθρωπο ή Μετάνθρωπο. Δυστυχώς, αν ζούσε σήμερα θα περιόριζε τις αναλύσεις του σε κάτι πιο αναγκαίο. Στον Άνθρωπο, όπως εκείνος νοείται σε αντιδιαστολή με τον Υπάνθρωπο. Για να φτάσουμε αγαπητέ Ζαρατούστρα στον Υπεράνθρωπο ή Μετάνθρωπο, πρέπει να περάσουμε οπωσδήποτε από το στάδιο του Ανθρώπου.
Σήμερα πρωταγωνιστής των οδυνηρών μας ημερών ο νικηφόρος Υπάνθρωπος. Ο υπομονετικός σκώληξ που σούρνεται και σούρνεται και κρύβεται ευχόμενος ποτέ να μην γίνει το συναπάντημά του με την... σόλα του ανθρώπου ή ένα αμέριμνο σκωληκοβόρο πτηνό. Ο Υπάνθρωπος είναι το πρόβλημά μας σήμερα κι ο Άνθρωπος η λύση του.
Όσοι αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στις λέξεις Άνθρωπος ή Υπάνθρωπος κάποιο δίκιο θα έχουν. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: