Κυριακή, Ιουνίου 22, 2008

Βιβλία και ιδέες στην πυρά


(Στη φωτογραφία βλέπετε ό,τι απέμεινε από το βιβλιοπωλείο "Πελασγός")

Το Σάββατο, 21 Ιουνίου 2008 χτυπήθηκε με εμπρηστική επίθεση ακόμα ένας εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα, η «Νέα Θέσις» του Γιάννη Σχοινά.
Είναι ο τέταρτος κατά σειρά εκδοτικός οίκος που παραδίδεται στις φλόγες ή καταστρέφεται από «ασύλληπτους» και «άγνωστους» στις αρχές δράστες.
Προηγήθηκαν στις 5 Ιουνίου τα βιβλιοπωλεία του Άδωνη Γεωργιάδη και ο «Πελασγός» του Γιάννη Γιαννάκενα.
Στις 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίθεση στο βιβλιοπωλείο του Ανέστη Κεραμιδά στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπάλληλος του βιβλιοπωλείου τραυματίστηκε σοβαρά από τους επιτιθέμενους τραμπούκους και διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Νέα Θέσις» μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει να επιβιώσει έπειτα από περισσότερες από 20 εμπρηστικές επιθέσεις και το βιβλιοπωλείο Γεωργιάδη έχει συμπληρώσει 12 απόπειρες λογοκρισίας (διά πυρός, φυσικά).
Το κοινό χαρακτηριστικό των προαναφερθέντων βιβλιοπωλείων είναι ότι οι κουκουλοφόροι ιεροεξεταστές τα έχουν βαφτίσει «εθνικιστικά-ρατσιστικά».
Οι ίδιοι οι ιεροεξεταστές έχουν αυτοχρισθεί δήμιοι και υπέρτατοι λογοκριτές, εκπέμποντας με τη στάση τους μια φαινομενικά ανεξήγητη σιγουριά για το ακαταδίωκτό τους.
Η Ελληνική Αστυνομία, η οποία δείχνει με τη στάση της τι είδους εντολές λαμβάνει από τις… υπερκείμενες αρχές, δεν έχει κατορθώσει να συλλάβει ούτε έναν δράστη!
Τα πολιτικά κόμματα –πλην του ΛΑΟΣ, μέλη του οποίου είναι οι δύο εκ των τεσσάρων εκδοτών- απέφυγαν να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Τα ΜΜΕ απέδειξαν για μια επιπλέον φορά πως δεν τους ενδιαφέρει η ενημέρωση αλλά η χειραγώγηση. Δεν ασχολήθηκαν με το βιβλιο-πογκρόμ του Ιουνίου.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2000 όταν ζηλωτές χριστιανοί είχαν κάψει (κακώς κάκιστα) 2 αντίτυπα του βιβλίου «Μ εις τη Ν» του Μίμη Ανδρουλάκη, είχαν αφιερώσει ώρες επί ωρών τηλοψίας και σελίδες επί σελίδων «μαχητικής δημοσιογραφικής» κάλυψης του θέματος.
Τώρα που μπουρλοτιάστηκαν τέσσερα βιβλιοπωλεία δεν ενδιαφέρονται για την προβολή του μείζονος ζητήματος.
Όμως το κοινό δεν είναι τόσο ηλίθιο όσο το υπολογίζουν.
Προβληματίζεται, καταλαβαίνει και αντιδρά.

9 σχόλια:

Aggelos Spyrou είπε...

Η δημοκρατία, όπως και ο Μεσαίωνας, ακολουθούν μονόδρομο.

Athanassios είπε...

Δεν έγινε και τίποτα, ένα απλό...ατύχημα!
Διαχρονικός ο κ.Χατζηγάκης έτσι δεν είναι;

olympia.gr είπε...

Ψέμματα!! Τα καταδίκασε και ο Αλαβάνος! Ντροπή σας να το κρύβετε!!
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΑ ΘΕΣΗ, ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΚΛΠ. ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ!

Έπειτα από τις απανωτές επιθέσεις σε εκδοτικούς οίκους από Αντιεξουσιαστές που έχουν προκαλέσει οργή στην Ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα άρχισε επιτέλους να αντιδρά. Οι επιθέσεις έγιναν στις εκδόσεις Γεωργιάδη, Πελασγός, Α. Κεραμμυδά και Νέα Θέση. Όχι, ο Παττακης δεν κάηκε ακόμα.

Η συγκυρία της σημερινής επίθεσης στις εκδόσεις Νέα Θέση που έγινε ανήμερα του Θερινού Ηλιοστασίου, (παγανιστική εορτή κατά την οποία το άναμμα φωτιάς είναι από τα βασικά δρώμενα), υποχρέωσε και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πρόσφατη συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην οποία δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα εκκλησιαστικά δρώμενα και να αναλάβει δράση εναντίον των ειδωλολατρικών οργανώσεων.

Έτσι ο Αλαβάνος δίνει και μια απάντηση σε όσους τον κατηγορούν για “ιδεολογική προστασία” των βίαιων ενεργειών του παρακρατικού μηχανισμού. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η επίθεση εναντίον των ευγενών εκδοτικών οίκων της Νέας Θέσης, Πελασγού κλπ. συνιστά ευθεία πολιτική παρέμβαση και αναβιώνει εποχές σκοταδισμού. Δίνει πράσινο φως σε ακραίους κύκλους φανατικών που προωθούν … κάψιμο βιβλίων.
Τέτοιες τυφλές πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και την Ευρώπη του 2000.
Αυτές οι ενέργειες στρέφονται εναντίον της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς και ταυτόχρονα δυσφημούν τις ουμανιστικές αξίες …. Πριν 45 χρόνια ακριβώς η τότε Ιερά Σύνοδος έριχνε στην πυρά, με ανάλογα επιχειρήματα, ακόμα και τον Καζαντζάκη.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά. Ο κ. πρωθυπουργός και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων οφείλουν να τοποθετηθούν ευθέως γιατί πρόκειται για μείζον θέμα πολιτισμού.
Το Γραφείο Τύπου”
πηγή: www.olympia.gr

Ανώνυμος είπε...

Η γνώσις είναι δύναμις !
Και πολλοί είναι αυτοί που δεν μας θέλουν "δυνατούς"!!!
Ειδικά αν ενημερωνόμαστε για πράγματα που κατα την γνώμη τους "δεν πρέπει".

"Προοδευτικούς" ονομάζουν τους εαυτούς τους , αλλά το "audiatur et altera pars" δεν το έχουν ακούσει , η μάλλον δεν θέλουν να το ξέρουν.....

Μάνος Κιλημάντζος

Παναγιώτης Λιάκος είπε...

Άγγελε όλα φαίνονται μονόδρομοι, αλλά τα πάντα είναι σχετικά. Το πυρ όμως είναι απόλυτο.

Αθανάσιε διαπιστώνω με έκπληξη την καλή σου μνήμη.

Ολύμπιε, χαριτωμένε προβοκάτορα η "καταδίκη" που αναφέρεις, μου φαίνεται πως είναι από το κάψιμο του βιβλίου του Ανδρουλάκη. Για τους 4 εκδοτικούς οίκους δεν χύθηκαν "προοδευτικά" κομματικά δάκρυα.

Μάνε, υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί (εντός και εκτός εισαγωγικών) ιδιώτες που νιώθουν ανατριχίλα και αηδία όποτε μαθαίνουν τέτοιες ενέργειες. Πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ούτως δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες των ψηφοφόρων τους. Αυτό είναι θλιβερό.

olympia.gr είπε...

Αφήστε με να τρολλάρω!! Τη δουλειά μου κάνω!

Ανώνυμος είπε...

TOYΣ ΠPOΣTATEYOYN OI IΔIOI ΠOY ΠPOΣTATEYAN THN 17N KAI TOYΣ EMΠPHΣTEΣ TOY MINION,TOY KATPATZOY K.A. G AΠO CT

Theodore είπε...

Υπαρχει αυτη η περιεργη ατμοσφαιρα στην Ελλαδα, οπου ολοι καταναλωνουν φουλ, αλ Αμερικαιν, αλλα μιλανε παλι φουλ για τον κομμουνισμο και τας παραφυαδας αυτου.
Εχω την εντυπωση, πως μας χρειαζεται ενα πολυ καλος ψυχιατρος.

Ανώνυμος είπε...

http://geocities.com/iera_ellas ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ-Εκδόσεις ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΣ
http://youtube.com/group/greekchannel?page=2
«Όσοι ζωντανοί...»του Γιάννη Τσιλιμίγκρα καθηγητή - ιστορικού μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.10. Ιουλίου 2008
http://youtube.com/group/greekchannel?page=5
Συνέντευξη τύπου του Ιδρύματος «Ίων Δραγούμης» για τους εμπρησμούς βιβλιοπωλείων