Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2014

Aνύπαρκτο κράτος, υπαρκτές ευθύνες

Δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ στην Ελλάδα. Ούτε έμεινε ασχολίαστη η φράση «δεν θα ήθελα να συζητήσω εδώ για το νομικό ζήτημα σχετικά με τις επανορθώσεις», που είπε ως απάντηση σε ερώτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε σε καθημερινή εφημερίδα των Αθηνών.
Οι περισσότεροι δημοσιολόγοι θεώρησαν ότι είναι καθαρή υποκρισία η «ανώδυνη» παραδοχή του κ. Γκάουκ για το ηθικό χρέος που έχει η Γερμανία προς...
την πατρίδα μας. Δεν φαίνεται, όμως, να πρόσεξαν την ακόλουθη αποκάλυψή του: «Η Γερμανία λυπάται βαθύτατα για τα θύματα του Πολέμου. Ομως, ενώ πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν για τα εγκλήματα σε άλλες χώρες, τα συμβάντα στην Ελλάδα τούς είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Ως προς αυτό, υπάρχει σαφής ανάγκη για αναπλήρωση των ελλείψεων. Το να δημιουργηθεί η γνώση για τις τότε φρικαλεότητες του Πολέμου και την καταδίωξη των Ελλήνων είναι, κατά την γνώμη μου, το σημαντικότερο καθήκον στο άμεσο μέλλον -μέσω εκθέσεων, ανταλλαγής απόψεων, στο πλαίσιο της επιστήμης της Ιστορίας, μέσω ενός αρχείου μαρτυριών της εποχής για τους καταπιεσμένους και τους αντιστασιακούς- και μέρος αυτής της γνώσης είναι και η γνώση για εκείνους τους Γερμανούς που έδρασαν ενεργά στο πλάι της ελληνικής Αντίστασης».

Με αυτά τα απολύτως αληθή λόγια ο ευφυής ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας λέει στους Ελληνες ότι ουδέποτε είχαν υπουργείο Εξωτερικών αντάξιο των θυσιών και των αγώνων τους. Η ενημέρωση των Γερμανών για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί τους εις βάρος των Ελλήνων δεν είναι δουλειά της... «Bild» και του περιοδικού «Focus». Είναι ιερή αποστολή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εχουν μεσολαβήσει τόσες δεκαετίες από το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δαπανήσει πακτωλούς μυστικών και φανερών κονδυλίων και... αμέλησε να πράξει το στοιχειώδες. Επρεπε να έρθει ο κ. Γκάουκ στην Ελλάδα για να μάθουμε πόσο βαριές είναι οι ευθύνες του ανύπαρκτου κράτους μας.

1 σχόλιο:

Elena Thalassinou είπε...

Μα και του κ.Γκάουκ το σχόλιο είναι υποκριτικό .Δεν ξέρει άραγε ότι σχεδόν όλοι οι Ελληνες πολιτικοί μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο , τουλάχιστον, προέρχονταν είτε από οικογένειες που είχαν συνεργασθεί με τους Γερμανούς στη Κατοχή είτε είχαν δωροδοκηθεί (εξαγορασθεί) από την Siemens που είναι κράτος εν κράτει στην χώρα της οποίας είναι Πρόεδρος ? Ηταν ποτέ δυνατόν να ανακινηθεί από αυτούς τους ανθρώπους ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων ?