Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2014

Ανησυχητικοί έπαινοι για την κυβέρνηση

Στο έκτο βιβλίο του «Βίοι Φιλοσόφων» του Διογένους Λαερτίου, περιλαμβάνεται ο βίος του Αντισθένους. Ο Αντισθένης φημιζόταν για την εγκράτεια και την ολιγάρκειά του. Δάσκαλοί του ήταν ο Γοργίας, ο Σωκράτης και μαθητής του ο Διογένης από τη Σινώπη, ο Κυνικός φιλόσοφος. Στον Αντισθένη, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της σχολής των Κυνικών, σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, κάποτε είπε κάποιος: «Σε επαινούν πολλοί». Εκείνος απάντησε με ερώτηση: «Γιατί, τι κακό έχω κάνει;».
Αυτό το ιστορικό «ευτράπελο» θα έπρεπε να το έχει κατά νου η κυβέρνηση – ειδικά από την στιγμή που λαμβάνει πολλούς επαίνους από τις πλέον δυσώδεις εστίες ανθελληνισμού και από πρόσωπα εγνωσμένης δυσωνυμίας και έξωθεν κάκιστης μαρτυρίας.
Η «δημοκρατία» έχει εντοπίσει ουκ ολίγες περιπτώσεις τέτοιων... ανησυχητικών επαίνων. Στο χθεσινό φύλλο μας, μόνο, υπήρχαν δύο κρούσματα. Στο πρώτο, με τίτλο
«Σε... υμνεί το 'Focus'; Κάτι τρέχει», γράφαμε: «Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού 'Focus' παρουσιάζει ως επιτυχημένο τον Χ. Θεοχάρη, αναφέροντας ότι ήταν ο άνθρωπος που χρειάζεται η Ελλάδα, γιατί έβαζε τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους που δεν πλήρωναν όλα τα χρόνια. Το 'Focus' αγνοεί ότι έβαζε τους πολίτες να πληρώνουν απίθανους φόρους χωρίς εισοδήματα».
Το δεύτερο... δημοσιευθέν σύμπτωμα προϊούσας παρακμής τιτλοφορείτο: «Σε... υμνεί ο Πάγκαλος; Ε, τότε κάτι τρέχει». Εκεί παρατίθεντο τα ευμενή σχόλια του Παγκάλου των Ιμίων, του Οτσαλάν και του «μαζί τα φάγαμε» για τα έργα και τις ημέρες του Άδωνη Γεωργιάδη στα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας!
Είναι προφανές ότι οι διθύραμβοι από πρόσωπα και έντυπα, που ο ελληνικός λαός έχει μάθει (δικαίως) να αποστρέφεται θα έπρεπε να έχουν υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις επιλογές της – και όχι να επιχαίρει και να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.
Όταν Πάγκαλος και «Focus» λένε και γράφουν τα καλύτερα για πρόσωπα-κλειδιά της εκτελεστικής εξουσίας, έστω και αποπεμφθέντα, τότε γίνεται ακόμα ευκολότερο να ερμηνευθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: