Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2015

Εξκαλιμπούρδες της προπαγάνδας

Στο κέντρο ο βασιλεύς Τσίπραχαντ. Αριστερά ο μάγος Γλέζλιν. Δεξιά η σαγηνευτική Ραχήλ. Ο φάκελος με τα 525 ευρώ λείπει διότι επιστράφηκε.  

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Αυτό του «επιτυχημένου» επικοινωνιολόγου που νομίζει ότι άπαντες είναι χαχόλοι.

Είναι ωραία τώρα το καταχείμωνο να καθόμαστε γύρω από το τζάκι και να ακούμε όμορφα παραμύθια για ακέραιους πρωθυπουργούς, που καβαλάνε το αφηνιασμένο άτι του σκισίματος του μνημονίου, φοράνε την τσίγκινη πανοπλία της ροζ Αριστεράς και σώζουν την πριγκηποπούλα Οικονομία από τα νύχια του Τεύτονα δράκοντα, τον οποίο έχει ως κατοικίδιο μια βαριεστημένη οικοκυρά με ανθελληνικά αισθήματα. Το λαϊκό φολκλόρ για τον σερ Τσίπραχαντ και τον λόρδο Βαρουφάκερ και
οι απίθανες περιπέτειές τους, αναμένεται να μας συντροφεύσουν τα επόμενα χιλιάδες χρόνια της λόρδας, του μπάχαλου και της υποτέλειας (για τα οποία αγωνίστηκαν με συνέπεια και οι προκάτοχοί τους).
Ο τελευταίος θρύλος που κυκλοφορεί για τον Αλέξη Τσίπρα είναι δημιούργημα των εκδόσεων ΔΟΛ – μ' αυτόν μεγαλώσαμε και μ' αυτόν μάθαμε πόσο πατριωτικό είναι να πληρώνουμε μαλλιοκέφαλα (περίπου 300 εκ. ευρώ) για το Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από τις Βρυξέλλες και βρήκε πάνω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου έναν φάκελο με 525 ευρώ. «'Τι είναι αυτά ρε παιδιά;' απόρησε ενώπιον συνεργατών του». Ωραία δεν αρχινά το παραμύθι; Παρακάτω βελτιώνεται!

Λάνσελοτ Σκουρλέτης

Οι πιστοί συνεργάτες του σερ Τσίπραχαντ, του ηρωικού πριγκηπόπουλου που όταν υπηρετούσε στον Στρατό έβαλε βύσμα πασοκτζή γιατί σκιαζόταν τη θητεία, τον ενημέρωσαν ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση για τα ταξίδια που κάνει 175 ευρώ για τα έξοδα κίνησης. Κι εκείνος τα επέστρεψε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λαμβάνει αποζημίωση για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Και έχετε απορίες; Ποιος πήρε μετρητά από το ταμείο και τα απέθεσε στο γραφείο του Τσίπραχαντ; Ποιος υπέγραψε για λογαριασμό του ευγενούς αριστοκράτου; Ποια διαδικασία προβλέπει να πετάς πακέτα με ευρώπουλα στο πρωθυπουργικό γραφείο λες και είναι κλαρινίστας σε πανηγύρι; Απαράδεκτες ερωτήσεις! Στα παραμύθια δεν έχουμε απορίες. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε τις συνιστώσες να τις μεταμορφώσουμε με το μαγικό ραβδί της γητεύτρας προπαγάνδας σε κύκλο του Αρθούρου; Πώς αλλιώς θα σου φανεί σαν Γκουήνεβιρ η Ραχήλ; Πώς θα δεις σαν Πάρσιφαλ τον Παπαδημούλη; Πώς θα γίνει πολέμαρχος όπως ο Λάνσελοτ ο ανίκητος Σκουρλέτης;
Ο Βαρουφάκης δεν τα χρειάζεται αυτά βέβαια. Έχει δικούς του μηχανισμούς – και μηχανή άμα λάχει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: