Πέμπτη, Απριλίου 23, 2015

Αντιμετώπιση του προσφυγικού

Το ωραιότερο τραγούδι για μετανάστες το έχουν δημιουργήσει οι Led Zeppelin («Immigrant Song»). Αναφέρεται, όμως, στους Βίκινγκ.

Ούτε μία εμπειρία δεν είναι πρωτόγνωρη σ' έναν αρχαίο λαό όπως ο δικός μας. Η Ιστορία διδάσκει τι να πράττουμε Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας (www.dimokratianews.gr) δημοσιεύτηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας δρος Αλκιβιάδη - Κωνσταντίνου Κεφάλα με τίτλο «Γιατί η Δύση εξισλαμίζει την Ελλάδα». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στο χαοτικό κλίμα που προκλήθηκε από την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων Ελλήνων προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 1922 στην Αθήνα, το πρώτο μέτρο της επαναστατικής επιτροπής που ανέλαβε την εξουσία στις 15/9/1922 ήταν η επίταξη δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων για την προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων. [...] Εκατοντάδες αθηναϊκά σπίτια, ιδιοκτησίας υποστηρικτών του βασιλέως Κωνσταντίνου ως επί το πλείστον, επιτάχτηκαν για να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Σε κάθε δωμάτιο των μεγάλων αθηναϊκών αρχοντικών τοποθετήθηκε και από μια
οικογένεια προσφύγων, ενώ οι ιδιοκτήτες των περιορίστηκαν και αυτοί σε ένα δωμάτιο της οικίας των. [...] Εν μία νυκτί, βρήκαν εαυτούς να συγκατοικούν στο ίδιο τους το σπίτι με άλλα πενήντα άγνωστα σε αυτούς άτομα, ενώ οι τυχεροί που τα σπίτια τους δεν είχαν ακόμη επιταχθεί ζούσαν με την αγωνία της εμφάνισης των στρατιωτών στην εξώπορτα που θα θυροκολλούσαν το χαρτί της επίταξης».

Ηθικό δίδαγμα 

Οι τωρινοί πρόσφυγες είναι μεν αλλοδαποί, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Παραμένουν άνθρωποι. Πρέπει να στεγαστούν. Πού θα βρεθεί χώρος; Εκεί όπου υπάρχει περίσσευμα καρδιάς και πλεόνασμα χρημάτων. Οι καναλάρχες και οι υπεραμειβόμενοι δημοσιογράφοι, που κόβουν φλέβες για τα ανθρωπιστικά ζητήματα, οι παραλήδες που διοργανώνουν μέρα παρά μέρα φιλανθρωπικά γκαλά, η Αριστερά με τους μπρούκληδες αγωνιστές που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα τετραγωνικά μέτρα των επαύλεών τους, το ΚΚΕ με το επιβλητικό «σπίτι του λαού» και τη λαϊκή ψυχή που αγαπάει όλο τον κόσμο, οι... ψύχραιμοι της Δεξιάς με τις ονοματάρες τους και φαρδιές και πλατιές στις λίστες Λαγκάρντ και στις ατζέντες των τραπεζιτών Ανατολής και Δύσης και γενικά όλοι όσοι ζουν σε αναρίθμητα τετραγωνικά μέτρα μπορούν και πρέπει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. Το νομικό οπλοστάσιο από το παρελθόν υπάρχει. Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να νομοθετήσει για την άμεση επίταξη των μεγάλων οικιών για όσο καιρό χρειαστεί. Ούτως ή άλλως, οι φιλάνθρωποι ιδιοκτήτες τους με χαρά θα συγκατοικήσουν με όποιον χρειάζεται βοήθεια. Αμ' έπος αμ' έργον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: