Κυριακή, Οκτωβρίου 18, 2015

Σωτήριον πολυπαλούκι

Εκθαμβωτική λήψη από μαγευτική ΔΟΥ των Αθηνών. Προορισμός για όλους, τον αντέχουν λίγοι...
Ψηφίστηκε σωσμός. Ψηφίστηκε ανάτασις ηθικού. Ψηφίστηκε ανάστασις οικονομίας. Αυτά σε άλλη χώρα. Εδώ ψήφισαν της αλωπεκής την θανή. 

Μούρλια γεύση έχει το μενού της κυβερνήσεως δι' όλους ημάς. Επειδή ισχύει το ρητό «όποιος τρώει ξανατρώει» το μαγέρικο της τρόικας σερβίρει τις γκουρμέ συνταγές που κέρδισαν τις εντυπώσεις την παρελθούσα πενταετία. Και ΕΝΦΙΑ έχει το μενού και αφράτα πρόστιμα και κρατσανιστά κάγκελα φυλακής για τους φοροφυγάδες και ξυδάτες διώξεις και όποια μαριναρισμένη συμφορά τραβάει ο οργανισμός σου. Το χλωρό κλαρί στο οποίο ήθελες να κάτσεις ξέχνα το. Πουλήθηκε στη
Βαυαρία για καυσόξυλο. Στην Βαυαρία καθώς γνωρίζετε βρίσκεται το Μόναχο, όπου κάνει κρύο από Οκτώβριο κι έπειτα κι ο κακομοιρούλης ο Χριστοφοράκος (που κατέφυγε εκεί) θα τουρτουρίζει και θα μας καίγεται η καρδιά αν τον σκεφτόμαστε στον ρόλο του μικρού κοριτσιού με τα σπίρτα. Ευτυχώς δεν είναι μικρό κορίτσι αλλά ωριμότατος μουσάτος και καρατέκα – λαδωτής. Και μαύρη ζώνη έχει στις πολεμικές τέχνες και μια αρμαθιά μαύρες ζώνες στο λάδωμα των κατάλληλων προσώπων που μπορούν να ζεστάνουν και τον ίδιο και τις σχέσεις μιας πολυεθνικής με μια... έξυπνη κυβέρνηση.

Τζένταϊ

Η λέξη «πολυνομοσχέδιο» που χρησιμοποιείται ως αναγκαίος ευφημισμός είναι έξυπνη. Δεν σου φέρνει εικόνες από ΔΟΥ, γκισέ, εδώλιο, μπουγιουρντί, κλητήρα. Ο συνειρμός δεν είναι έξωση από το σπίτι ή την επαγγελματική στέγη. Όταν ακούς ή διαβάζεις «πολυ-κάτι» δεν σου έρχεται στο νου ότι θα ζεις σε χαρτόκουτο ή σε πτέρυγα κάτεργου επειδή δεν πλήρωσες την Εφορία. Ο γάτος που εμπνεύστηκε τη λέξη σε παραπέμπει σε αθώα εκπομπή τηλεμάρκετινγκ: πολυεργαλείο, πολυσυσκευή, πολυμηχάνημα, πολυ-προσθέστε ό,τι θέλετε. Το «πολυνομοσχέδιο» σχεδόν σε υποχρεώνει να φέρεις στο νου σου μια εικόνα σοφών (σαν τους Τζένταϊ από τον Πόλεμο των Άστρων αλλά στο πιο τεχνοκρατικό-οικονομικό τους) που σκαλίζουν μαγικές λέξεις σε χαρτιά και λύνουν προβλήματα αιώνων. Αν το'βλεπες να το πουλάνε αργά το βράδυ σε κανάλι μικρό ή μεγάλο, μπορεί και να έμπαινες στον πειρασμό να το παραγγείλεις.
Αλλά δεν θα χρειαστεί να τηλεφωνήσεις. Ήδη στο φέρνουν σπίτι το... πολυπακέτο. Καλοφάγωτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: