Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2021

Μια Αθηναϊκή κωμωδία

Η δημαρχία Μπακογιάννη είναι… συλλεκτική. Να κατοχυρώσουμε δικαιώματα διότι κάποτε θα γυριστεί ταινία στο Χόλιγουντ.

Κι εκεί που λες δεν έχει παρακάτω, δεν μπορεί να γίνει κάτι πιο ξεκούδουνο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιος τόσο άσχετος με τις ανάγκες μια πόλης σε τόσο σημαντική θέση, έρχεται ο κληρονόμος ψήφων Κώστας Μπακογιάννης και σαρώνει όλα τα ρεκόρ, ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, περνά τον πήχη όλο και πιο κάτω – τόσο που σε λίγο καιρό αναμένεται να ανοίξει τούνελ. 

Η Αθήνα είναι μια πόλη πενταβρόμικη. Στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου βρομάει ούρα και κόπρανα. Οι τοίχοι, σχεδόν όλοι, είναι γραμμένοι με συνθήματα και βαμμένοι με γκράφιτι και ταγκαρίσματα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που βλέπεις σου θυμίζουν τόπους όπως το Καράτσι, το Ναϊρόμπι, η Σαϊγκόν, το Νέο Δελχί, η Καμπούλ. Όταν δύει ο ήλιος δεν είναι σώφρων επιλογή να

τριγυρνάς μόνος σε μια ευρύτατη ζώνη – από Ομόνοια μέχρι τα Άνω Πατήσια κι από τα στενά των Αμπελοκήπων μέχρι την πλατεία Αμερικής.

Κι ο Κώστας Μπακογιάννης τι έκανε για όλα αυτά; Μετά τον μεγάλο περίπατο, που πήγε… περίπατο μέχρι τον αγύριστο, τα παρτέρια με τα φυτά που ξεράθηκαν, την Πρωτοψάλτη σε καρότσα ημιφορτηγού να τραγουδάει στον μπάρμπα του δημάρχου στο Μαξίμου (τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ντε), ο εκλεγμένος γόνος είχε την φαεινή ιδέα να φτιάξει… Ιαπωνικό κήπο στο Παγκράτι! Ναι, δεν πρόκειται περί πλάκας αλλά περί κωμικοτραγικής πραγματικότητος.

Η Ελένη Παπαδοπούλου, που αρθρογραφεί στην «δημοκρατία» και δίνει λυσσώδη αγώνα να επιβιώσει στον τόπο της, την Αθήνα, έγραψε στο διαδίκτυο για την ιδέα του δημάρχου: «Αυτός ο Μπακογιάννης δεν σταματά να μας διασκεδάζει. Έφτιαξε Ιαπωνικό κήπο στο Παγκράτι, έβαλε και μία γκέισα να μοιράζει φοντάν και έβγαλε φωτογραφίες και δελτίο τύπου.

Συγγνώμη Παγκράτι, αλλά ερχόσαστε δεύτεροι. Καθότι εμείς στο 6ο Δημοτικό διαμέρισμα έχουμε εγκαινιάσει εδώ και πολλά χρόνια τον Αφγανικό κήπο, τον Σομαλικό κήπο, τον Αφρικανικό κήπο και τον τσαντιροκήπο, ένα pot pourri κήπων, με μία εσάνς ασιατικών μπαχαρικών και αφρικανικών μουσικών ταμ ταμ με ολίγον από Ρομά couleur locale. Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι».

Σε όλους όσοι δεν μας αρέσει το σκηνικό ας το θυμηθούμε την ημέρα των εκλογών και ας πράξουμε κάτι…


Δεν υπάρχουν σχόλια: