Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

Το χάος και ο Έλλην στοχαστής


Η πραγματικότητα τείνει να μας αιφνιδιάζει περισσότερο κι από τη μεταγραφή του Ραφίκ Τζιμπούρ στον Ολυμπιακό. Οι εξελίξεις, αν δεν επηρεαστούν με την προβλέψιμη κι ολέθρια ανθρώπινη μικρότητα, μπορούν να γίνουν πιο απροσδόκητες κι από μια αιφνιδιαστική μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Ποιος το περίμενε άραγε ότι ο Αχιλλέας Μπέος θα καθίστατο το απόλυτο ίνδαλμα στον Βόλο λόγω μιας τεσσάρας με την οποία φίλεψε ο ντόπιος Ολυμπιακός την Αεκάρα; Ποιος θα στοιχημάτιζε έστω κι ένα ρούβλι ότι ο υπερτέλειος νους του Γιώργου Παπανδρέου θα αναγνωριζόταν ακόμα κι από ορκισμένους εχθρούς του (π.χ. Οι Αμερικάνοι) και θα σκαρφάλωνε στην 79η θέση του πανθέου των παγκοσμίων στοχαστών; Aμφότερα έγιναν. Ο Μπέος κατέστη ποδοσφαιρικός “Ρουβάς” για τους Βολιώτες κι ο αντιαμερικάνος και σοσιαλιστής πρωθυπουργός μας διαδέχτηκε ομαλά τον Πλάτωνα στην έδρα της φιλοσοφίας που θεσμοθέτησε το περιοδικό Foreign Policy. Το δυσάρεστο στην ευτυχία μας είναι πως για να αναλυθούν εύκολα τούτες οι εκ πρώτης όψεως παραδοξότητες απαιτούνται κβαντικοί υπολογιστές, που δεν έχουν βγει ακόμα στο εμπόριο. Ωστόσο, το πρόβλημά μας μπορεί να λυθεί αν μας εγκριθεί ένα δάνειο φιλοσοφικής διορατικότητας από τα ανεκτίμητα κι ανεξάντλητα αποθέματα που διαθέτει από καταβολής ΠΑΣΟΚ ο γνήσιος κληρονόμος του, ο κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου.

Πεταλούδες πράσινες

Αν γνωστοποιηθεί στον Στίβεν Χόκινγκ, τον διάσημο Βρετανό φυσικό που προσπαθεί μάλλον μάταια να ερμηνεύσει τη γένεση του Σύμπαντος, το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη συνάντηση του Euro50 Group με θέμα: "Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι", όλες οι απορίες του θα λυθούν μονομιάς. Εκείνος, όμως, θα απελπιστεί τόσο από την υπεροχή του Έλληνα στοχαστή στα θεωρητικά ζητήματα που θα παρατήσει τη Φυσική και θ' ανοίξει σουβλατζίδικο στο Κένσινγκτον. Απολαύστε ανάλυση που εκτόξευσε (απροειδοποίητα) ο πρωθυπουργός μας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής:
“Σήμερα, απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης από τυχαία γεγονότα, όπως θα μπορούσε να πει κανείς τη θεωρία του χάους. Ένα φτερούγισμα – κάπως έτσι αισθανόμασταν εμείς στην Ελλάδα κατά καιρούς, ιδιαίτερα πέρυσι – μιας πεταλούδας στην Κίνα, αυτή είναι η θεωρία του χάους, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θύελλα, αλυσιδωτά, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη”.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από την παράγραφο, η οποία παρατίθεται ως έχει στην προσωπική ιστοσελίδα (www.papandreou.gr) του πρωθυπουργού; Την εμβρίθεια; Την ακρίβεια; Το οργιώδες συντακτικό; Την αρχική διαπίστωση ότι “τα τυχαία γεγονότα είναι η θεωρία του χάους” ή την ανασκευή, μια αράδα αργότερα, ότι “ένα φτερούγισμα πεταλούδας στην Κίνα είναι η θεωρία του χάους”; Ηθικό δίδαγμα: όταν θέλουμε να μάθουμε για το χάος απευθυνόμαστε στους ειδικούς. Τον εξής έναν: Τον Γιώργο Παπανδρέου!


Λίγα λόγια για τη φωτογραφία
Οι πεζοί άνθρωποι θα πουν ότι ο φωτογράφος πέτυχε τον πρωθυπουργό σε μια άβολη πόζα, ακριβώς την στιγμή που πήγαινε να κάτσει. Οι ποιητές κι οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι ότι ο φακός έκανε κλικ όταν ο Έλλην στοχαστής έδειχνε στην ομήγυρη πώς πετάει η πεταλούδα στην Κίνα και προξενεί δράματα στον πλανήτη. Η επίδειξη πετάγματος ήταν τόσο επιτυχημένη που η κ. Κατσέλη (αριστερά) πέταξε μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ, παραβιάζοντας τον τουρκικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε από ένα σμήνος Πεζετέλ (τα F-16 κρίθηκαν περιττά για την περίσταση).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία στις 24/01/2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κορυφαίο !!!
Εύγε !!!