Δευτέρα, Ιουλίου 14, 2014

Ο Φλιπεράνθρωπος του Σνίτσελ

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι ούτε γιαρμάς ούτε ένας από μας. Αποτελεί μια τρανή, διπλόφαρδη ενσάρκωση φιλοσοφικού λόγου.

Μόνος ένας Φρειδερίκος Σνίτσελ (όπως τον έχουν αποκαλέσει τον αείμνηστο Γερμανό στοχαστή σε πρωινάδικο της δεκαετία του '90) θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο μέγα στοίχημα της παρουσίασης τούτης της προσωπικότητας σε κείμενο. Με ένταση, πάθος και αίμα. Πολύ αίμα. Καυτό. Σαν αυτό που τρέχει άφθονο από τους φορολογούμενους. «Από όλα όσα έχουν γραφτεί, αγαπώ μόνο αυτό που γράφει κανείς με το αίμα του», απεφάνθη ο Νίτσε. Μπορεί αυτό να γραφόταν κι από ένα σνίτσελ αλλά αυτό θα αναλυθεί σε άλλη καταχώρηση. Ο Βαγγέλης ματώνει (ψυχολογικά) για κάτι που
ο δημιουργός του «Ζαρατούστρα» έβαλε τα δυνατά του να μας πείσει ότι αξίζει: Για τη βούληση της δυνάμεως. Ο Βαγγέλης απέκτησε και δύναμη (δανεική, αλλά δεν μας απασχολεί ούτε αυτό τώρα) και βούληση. Την βούληση, ως όρο, την παρεξήγησε λιγουλάκι και την μεταβόλισε σε βουλιμία αλλά τουλάχιστον του έμεινε κι αυτή – χωρίς να πρέπει να τη δηλώσει σε Ε2 ή Ε9. Ούτε φορολογείται η βουλιμία, παρόλο που σε βοηθάει πολύ να γεμίσεις το στομάχι σου με ύλη και το πουγκί σου με λίρες και ριάλια.

Ζογκλέρ

Μπορεί να μην σας γεμίζει το μάτι για «Υπεράνθρωπος». Ίσως να του πάει καλύτερα ο ρόλος του Φλιπερανθρώπου μια και η ζωή και η ρημάδα η πολιτική τον έχουν κάνει μπαλάκι στο φλίπερ της λαϊκής απαξίας. Τον χτυπούν από δω, τον χτυπούν από κει, αλλά αυτός αντέχει. Επιδιώκει να κάνει «χάι σκορ» με 8% σκάρτο! Είναι αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης έχοντας περισσότερα υπουργεία, Γενικές Γραμματείες και θέσεις κλειδιά στο κράτος από ψηφοφόρους!
Κι αυτό, μ' ένα τρικ: Διέστειλε ένα ολοστρόγγυλο μηδέν μέχρι να φουσκώσει. Τράνεψε το μηδέν ίσα με τα μάγουλά του και πιο πέρα, μέχρι να περικλείσει τις μοίρες δέκα εκατομμυρίων νοματαίων. Κοντολογίς, όχι μόνο φιλόσοφος αλλά και γκουρού, θαυματοποιός, ζογκλέρ ο Βαγγέλης!
«Ζοφερή είναι η ανθρώπινη ύπαρξη και πάντα δίχως νόημα: ένας παλιάτσος μπορεί να γίνει η μοίρα της», μας διαμήνυσε ο Νίτσε και ο Βαγγέλης φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τούτη την ατάκα που την βρίσκεις εύκολα. Μια βόλτα να κάνεις στο Ίντερνετ θα παραπατήσεις πάνω της. Τον ζόφο της ανθρώπινης μοίρας μας τον εξασφάλισε με μπόλικα νομοθετήματά του. Το ποιος είναι ο «παλιάτσος» θα το κρίνει η Ιστορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: