Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2011

Έχει χιούμορ το ΚΚΕ;

Στην ερώτηση καλό είναι να αποπειραθείτε να απαντήσετε αφού διαβάσετε τη μικρή ιστορία που ακολουθεί. Στις 28 Δεκεμβρίου 2010, ο ειλικρινώς υμέτερος υπογράφει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» το άρθρο που ακολουθεί στην ημερήσια στήλη «Περί Πωλητικής». Το άρθρο συνοδεύει και η φωτογραφία που βλέπετε..

Χριστούγεννα στον Περισσό

Χριστός και Στάλιν συνωστίζονται στο Σπίτι του Λαού!

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λέει το ρητό, αλλά μπορεί όλες να σου λένε ψέματα. Εδώ βλέπουμε την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα να ακούει χαμογελαστή κάτι που της λένε περίπου 14 άτομα. Έχει μεν τα χέρια σταυρωμένα υπακούοντας ασυναίσθητα στις σοβιετικές ντιρεκτίβες για επιφυλακτικότητα – ακόμα και σε στιγμές χαράς. Από την άλλη, όμως, το χαμόγελο είναι πλατύ, πλέριο, που θα 'λεγε κι ο Ορέστης Κολοζώφ. Ποια είναι η ομήγυρις με το ανοιχτό χρώμα στην κώμη και το ερυθρό στις γραβάτες; Ο Σύλλογος για τη Διάδοση της Χρήσης της Τρίχορδης Μπαλαλάικας; Συγγενείς βετεράνων της μεγάλης μάχης του Κουρσκ; Ο Όμιλος Μελέτης της Ποίησης του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι; Λάθος! Πρόκειται για μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην κ. Παπαρήγα, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου. Θέαμα αν μη τι άλλο παράδοξο, διότι η κ. Παπαρήγα ως γνήσια οπαδός του μαρξισμού – λενινισμού πιστεύει στη γέννηση του Χριστού όσο πιστεύει στον κομμουνισμό ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Κουραμπιέδες και επανάσταση

Ωστόσο, το γεγονός ότι το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης της γέννησης του Χριστού μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση αβροφροσύνης του Περισσού προς τις μάζες των πιστών. Οι πιο δύσπιστοι αναφορικά με τις προθέσεις του κόμματος της κ. Παπαρήγα θεωρούν ότι το ΚΚΕ απλά ανέβαλε για λίγες ημέρες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Στάλιν ώστε να συνδυάσει τη θρησκευτική γιορτή με την πολιτική. Ο μεγάλος πατερούλης της Σοβιετικής Ένωσης γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου (κατ' άλλους στις 21 Δεκεμβρίου) του 1878. Οπότε, αν υπάρχει από την Κεντρική Επιτροπή πρόνοια για εξοικονόμηση πόρων του κόμματος, οι κομισάριοι κάλλιστα μπορούν να συνταιριάξουν τις δύο γιορτές σε μία. Παράπλευρο κέρδος στην υπόθεση είναι ότι αντί για σοκολατάκια Leonidas, τούρτες και φοντάν οι κομμουνιστές, αξιοποιώντας την λαϊκή παράδοση μπορούν να κερνάνε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, που κοστίζουν φτηνότερα από τα μπουρζουάδικα γλυκίσματα.

Το κείμενο αυτό, την επομένη (29/12/2010), χαρακτηρίστηκε από τον Ριζοσπάστη (όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ) «αντιΚΚΕ προπαγάνδα»

Η καλή εφημερίδα έκανε σχόλια για το άτομό μου, που δύσκολα θα μπορούσα να θεωρήσω κολακευτικά και έγραφε τα ακόλουθα:


«Τι κατατάσσει μια εφημερίδα στην κατηγορία της φυλλάδας; Για όσους δε διαθέτουν το σχετικό κριτήριο, μπορούν εύκολα να το αποκτήσουν διαβάζοντας το σχόλιο που δημοσιεύει η νεόκοπη εφημερίδα «Δημοκρατία» στο χτεσινό της φύλλο. Η φυλλάδα παρουσιάζει μια φωτογραφία που δείχνει την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με μέλη της χορωδίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, τα οποία επισκέφτηκαν τον Περισσό την περασμένη Παρασκευή για να πουν τα Κάλαντα. Κάτω από τη φωτογραφία γράφει μεταξύ άλλων κάποιος Παναγιώτης Λιάκος: «Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λέει το ρητό, αλλά μπορεί όλες να σου λένε ψέματα. Εδώ βλέπουμε τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (...) έχει μεν τα χέρια σταυρωμένα, υπακούοντας ασυναίσθητα στις σοβιετικές ντιρεκτίβες για επιφυλακτικότητα - ακόμα και σε στιγμές χαράς. Από την άλλη, όμως, το χαμόγελο είναι πλατύ πλέριο, που θα 'λεγε κι ο Ορέστης Κολοζώφ (...) Ωστόσο, το γεγονός ότι το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης της γέννησης του Χριστού, μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση αβροφροσύνης του Περισσού προς τις μάζες των πιστών. Οι πιο δύσπιστοι αναφορικά με τις προθέσεις του κόμματος της κυρίας Παπαρήγα θεωρούν ότι το ΚΚΕ απλά ανέβαλε για λίγες ημέρες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Στάλιν, ώστε να συνδυάσει τη θρησκευτική γιορτή με την πολιτική (...) Οπότε, αν υπάρχει από την Κεντρική Επιτροπή πρόνοια για εξοικονόμηση πόρων του κόμματος, οι κομισάριοι κάλλιστα μπορούν να συνταιριάξουν τις δύο γιορτές σε μία. Παράπλευρο κέρδος στην υπόθεση είναι ότι, αντί για σοκολατάκια Leonidas, τούρτες και φοντάν, οι κομμουνιστές, αξιοποιώντας τη λαϊκή παράδοση, μπορούν να κερνάνε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, που κοστίζουν φτηνότερα από τα μπουρζουάδικα γλυκίσματα».

Δεν ξέρουμε σε τι κοινό απευθύνεται η εφημερίδα και ο συντάκτης της. Θεωρούμε ωστόσο βέβαιο ότι υποτιμάει τη νοημοσύνη και το χιούμορ όσων την αναζητούν στα περίπτερα, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η ανοησία όταν ταχθεί στην υπηρεσία της αντιΚΚΕ προπαγάνδας».

Και το ερώτημα προς όλους υμάς: έχει χιούμορ το ΚΚΕ;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και έχει, και μάλιστα πολύ περισσότερο από τον “κάποιο συντάκτη” που.... έτυχε να μη γνωρίζει. Να’ ναι καλά, μ’ έκανε και γέλασα.

Ο παρατηρητής

Ανώνυμος είπε...

Θα απαντήσω με ερώτηση:
Ξέρει τί είναι χιούμορ, για να το κάνει ή να το καταλάβει;;;
(ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

popelix είπε...

Ααααα ... όντως είναι λουσάτο το σπίτι του λαού από μέσα, καλά έλεγε ο πατήρ Αθανάσιος ο Βατοπαιδινός!