Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007

Υπόθεση «Αχιλλεύς ή Κερκύσερα, ή Αίσα, ή Πύρρα»...


Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο – χωρίς ψιλά γράμματα.
Άρα θα συνεχίσουμε τις αποκαλύψεις με την υπόθεση του Αχιλλέα.
Η μητέρα του, η Θέτις (σύζυγος Πηλέα βεβαίως-βεβαίως) ήξερε ότι ο γιος της αν εξεστράτευε στην Τροία δεν θα γυρνούσε ζωντανός.
Οπότε, η αγχωμένη μαμά της αρχαιότητας έκανε τα... πατροπαράδοτα:
Έντυσε τον Αχιλλέα κορίτσι και τον εμπιστεύτηκε στον βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη.
Ο Αχιλλεύς έζησε λίγο εκεί με το όνομα Κερκύσερα, Αίσα ή Πύρρα.
Στο μέγαρο Λυκομήδη ο Αχιλλεύς τα έφτιαξε με την κόρη του, την Δηιδάμεια και έκαναν ένα γιο τον Πύρρο, τον οποίο αργότερα ονόμασαν Νεοπτόλεμο.
Σημειωτέον τότε έσκασε το θέμα με το γκράντε κέρατο που ‘φαγε ο Μενέλαος από την πεταχτούλα bimbo Ελένη που το ‘σκασε με τον Πάρη και οι Αχαιοί γύρευαν εκδίκηση από τους Τρώες.
Μια και η μοναδική σοβαρή εκδίκηση είναι ο πόλεμος και ο καράτε-κιντ Αχιλλέας ήταν απαραίτητος στους Αχαιούς, πήγαν να τον μαζέψουν από την Σκύρο ο Οδυσσέας, ο Νέστωρ και ο Αίας.
Ο Λυκομήδης τους άφησε να ψάξουν το παλάτι.
Ο γάτος Οδυσσέας κατάλαβε ότι ο Αχιλλεύς μάλλον είχε ντυθεί γυναίκα και έκανε το εξής για να τον τσιμπήσει: Σώριασε στην αίθουσα του παλατιού μια στοίβα δώρα (κοσμήματα, ρούχα, κεντητά, μια ασπίδα κι ένα δόρυ).
Ύστερα προχώρησε στη φάση β: Οι λοιποί Αχαιοί «στρατολόγοι» ήχησαν τις σάλπιγγες και έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο με κλαγγές όπλων.
Τότε μια νταβραντισμένη... κοπελιά όρμησε στον σωρό και βούτηξε την ασπίδα και το δόρυ.
Ήταν ο γυναικοντυμένος Αχιλλεύς που δεσμεύτηκε να οδηγήσει τους Μυρμιδόνες κατά της Τροίας.
Πηγές: (Ρόμπερτ Γκρέιβς «Οι Ελληνικοί Μύθοι», τόμος 4, 368,
Ψευδοαπολλόδωρος «Επιτομή» Γ7, Σχολιαστής στην Ιλιάδα του Ομήρου Τ332, Οβίδιος «Μεταμορφώσεις» ΧΙΙΙ 162 κεξ., «Υγίνος Μύθος» 96).
Φυσικά, κι ο Αχιλλέας όταν κλήθηκε στα όπλα τα τίμησε, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που το όνομά του κατέστη συνώνυμο της ανδρείας.
Όχι σαν μερικούς μερικούς σημερινούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: