Κυριακή, Ιανουαρίου 19, 2014

Άπαρτα κάστρα άνθρωποι

 Ο τελευταίος σαμουράι βγαίνει από τη ζούγκλα των Φιλιππίνων τον Μάρτιο του 1974. Στη μέση του ζωσμένο το σπαθί του.

Χίροο Ονόντα. Πέθανε στα 91 του. Έσβησε στον ύπνο του. Η τιμή της Ιαπωνίας, διασώζεται σήμερα λόγω της αρετής του. 

Ο Χίροο Ονόντα είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη για τον οποίον ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε το 1974. Την άνοιξη. Μέχρι τότε μαχόταν στη ζούγκλα των Φιλιππίνων για την πατρίδα και τον αυτοκράτορα. Δεν πίστευε ότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είχε παραδοθεί. Αυτός και μερικοί άλλοι Ιάπωνες στρατιώτες, σε πολλά σημεία της Ασίας δεν έριξαν την ασπίδα το 1945. Εκείνος ξεχώρισε γιατί άντεξε σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ήταν αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του αυτοκρατορικού στρατού και ειδήμων στον ανταρτοπόλεμο. Η εντολή του ήταν να...
...μην παραδοθεί. Να πολεμήσει μέχρι τέλους. Εκείνος, αρχικά μαζί με συναδέλφους του, το έκανε. Χτύπησε αγήματα της αστυνομίας των Φιλιππίνων, σκότωσε ντόπιους που τον καταδίωξαν και συνέχισε απτόητος να κρύβεται και να επιτίθεται εναντίον των «εχθρών». Δεν δέχτηκε να παραδοθεί ούτε όταν το Τόκιο έστειλε στη ζούγκλα των Φιλιππίνων μέλη της οικογενείας του, που προσπάθησαν να τον πείσουν να τερματίσει τη μοναχική εκστρατεία του. Μόνο ο διοικητής του τα κατάφερε, το 1974. Όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία έγραψε το περίφημο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Δεν παραδίδομαι. Ο τριακονταετής πόλεμός μου».

«Χαμένες» υποθέσεις

Στο ελληνικό διαδίκτυο, πολλά σχόλια κάτω από την σχετική ανάρτηση, τον χαρακτήριζαν «το μεγαλύτερο κορόιδο του κόσμου» μια και «έχασε 29 χρόνια από τη ζωή του» μαχόμενος για μια «χαμένη υπόθεση».
Κι όμως, αυτοί που πολέμησαν μέχρι τέλους για «χαμένες» υποθέσεις είναι ο ανθός του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι ζώσες ενσαρκώσεις της αρετής. Οι απόλυτοι χαρακτήρες, οι πεισιθανάτιοι πολεμιστές, οι άκαμπτοι, εκείνοι που πρόθυμα βαδίζουν προς το χαμό τους για μια ιδέα που τους ξεπερνά, είναι οι καλύτερες αποτυπώσεις του Θεού πάνω στη Γη. Το θείο, ως όλον, είναι τέλειο – άρα απόλυτο. Εκείνοι που μένουν προσηλωμένοι στην αποστολή τους παραμερίζοντας και τον ίδιο τον εαυτό τους έχουν βαθύτερη επικοινωνία με το Θεό και λειτουργούν ως έμπνευση για εμάς τους υπόλοιπους, τους λίγους και ολιγόπιστους.
Η φύση των πραγμάτων είναι τέτοια που υποχρεώνει την Ιστορία, όποτε καταγράφει την ύπαρξή τους, να κλίνει ευλαβικά το γόνυ στην εξωπραγματική ανωτερότητά τους.
Ο  Χίροο Ονόντα τώρα βρίσκεται στις νήσους των Μακάρων και παίζει πεσσούς με τον Λεωνίδα, τον Έκτορα, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Κυναίγειρο και τον Γιούκιο Μισίμα. Αθάνατος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: