Σάββατο, Ιουλίου 04, 2015

Γιατί θα ψηφίσω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κάνεις τα πράγματα: ο σωστός». Αμερικανική παροιμία.

Όσοι σκεφτούμε τη ζωή μας προς τα πίσω, σαν ταινία που ξεκινάει από το τέλος θα διαπιστώσουμε ότι αυτά που μας χαροποίησαν, ισχυροποίησαν, ανέβασαν και ωφέλησαν ήταν εκείνα για τα οποία αφιερώσαμε χρόνο, ιδρώτα, ελπίδα και αγωνία μην τυχόν και μας ξεφύγουν. Ουσιαστικά, στον ανθρώπινο βίο αποδίδουν οι στρατηγικές επενδύσεις. Τα «βαριά χαρτιά», όχι οι «φούσκες». Η Τύχη παίζει τον ρόλο του καταλύτη αλλά αν το εξετάσετε προσεκτικά δεν πρόκειται περί Τύχης αλλά στατιστικής. Ο επιστήμονας που προσφέρει τη σάρκα και την ψυχή του στις μελέτες του και βρίσκεται διαρκώς συντονισμένος στο αντικείμενό του, κάποια στιγμή θα βρεθεί κοντά σε μια «σύμπτωση» που θα τον οδηγήσει στη μεγάλη ανακάλυψη. Ο καλλιτέχνης που είναι δοσμένος στην Τέχνη του θα συναντήσει μια ημέρα, σ' ένα σημείο, εντελώς «τυχαία» τον ατζέντη που θα τον βοηθήσει να καταξιωθεί. Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει σε κανέναν να

κλέψει το πορτοφόλι της, να την ξεγελάσει, να την παραπλανήσει. Η πραγματικότητα, υλική και πνευματική, δεν διακυμαίνεται. Απλά υπάρχει. Εμείς κυμαινόμεθα ως δυνάμεις και νομίζουμε ότι η πραγματικότητα έχει κάμψεις και εξάρσεις, υφέσεις και ανόδους. Ακόμα και το λαχείο να κερδίσεις πρέπει να έχεις τη δεξιότητα του χρήματος για να μην γλιστρήσουν οι πόροι από τα αδέξια χέρια σου σαν κόκκοι άμμου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει  κίνηση ματ και να κερδίσει μια παρτίδα σκάκι δίχως να παίξει! Αυτονόητη αλήθεια αλλά εξαιρετικά δυσδιάκριτη στον ορίζοντα των αιθεροβατών. Πρέπει και να ξέρει η ηγεσία σκάκι και να αποδώσει σε μια συγκεκριμένη παρτίδα. Και η τωρινή κατάσταση δείχνει πως οδηγούμεθα συλλογικά σε μια άνευ προηγουμένου πανωλεθρία δίχως καν να αρχίσει το παίγνιο. Κι εμείς νομίζουμε ότι αποτελεί καλή επένδυση χρόνου και κόπου το ρεσιτάλ των αλαλαγμών παράξενων προσωπικοτήτων, που σε πνευματικό-συναισθηματικό επίπεδο ζουν εγκλωβισμένοι στο 1944-1949 και στη μάχη των Αθηνών και στον Γράμμο.

Ό,τι περισώζεται

Υπάρχει μια κυβέρνηση, εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έχει καλλιεργήσει σε μια σεβαστή μερίδα του λαού την εντύπωση ότι θα κερδίσουμε δίχως να ξέρουμε να παίζουμε, δίχως να έχουμε καλά φύλλα στα χέρια μας, δίχως να εφαρμόσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και χωρίς σεντ στην τσέπη για να ποντάρουμε!
Ο κ. Τσίπρας, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις για την επόμενη μέρα ενός πιθανού ΟΧΙ δεν απαντά. Αυτό δείχνει ότι είτε γνωρίζει τι θα συμβεί και δεν μπορεί να το πει διότι θα φανεί απεχθές σε όλους είτε επειδή δεν έχει ιδέα για την επόμενη ημέρα. Επίσης, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη κοσμοϊστορικών διαστάσεων, η συγκυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει «θυγατρικό» συμμαχικό σχήμα για την πατρίδα μας. Αν φύγουμε από την ΕΕ ποιος θα βρεθεί εγγύς – ακόμα και με όρους λυκοφιλίας; Η εικόνα της διεθνούς απομόνωσης παραπέμπει σε εκείνην της Μικρασιατικής καταστροφής. Όποτε η πατρίδα μας έχει φέρει νικηφόρα αποτελέσματα σε οποιοδήποτε πεδίο αναμέτρησης (οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό κ.ά) είχε ως συμμάχους κατά τι ισχυρότερους από τις έντεκα χώρες μέλη της ALBA που συνυπέγραψαν φιλλεληνική διακήρυξη (Η ΑLBA είναι η «Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής μας – Συνθήκη για το Εμπόριο των Λαών» - Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Βολιβία, Κούβα, Άγιος Δομίνικος, Εκουαδόρ, Γρενάδα, Νικαράγουα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και η Βενεζουέλα).
Αυτές οι αξιοσέβαστες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για την Ελλάδα αν βρίσκονταν σε ικανή γεωγραφική εγγύτητα ή αν διέθεταν τόσο ισχυρές οικονομίες και διεθνή επιρροή ώστε να αλλάξουν τον ρουν των εξελίξεων. Δεν έχουν να εισφέρουν τίποτε πιο απτό από την καλή προαίρεσή τους, που είναι εκτιμητέα.
Οι Έλληνες, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι που να αξίζει τον κόπο πρέπει να το κάνουμε σωστά. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Και ρήξη αν θέλαμε να κάναμε θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη, όχι τσάτρα-πάτρα. Συντεταγμένα στρατεύματα κερδίζουν τις μάχες. Όχι αγουροξυπνημένοι καταληψίες που νομίζουν ότι θα βαρούν ζουρνάδες και θα χορεύουν οι αγορές και θα τρομοκρατήσουν 18 κράτη που θα συσπειρωθούν εναντίον μας. Ας μην θρηνήσουμε στα συντρίμμια της πατρίδας ληστεύοντας το μέλλον των απογόνων μας νομίζοντας ότι ένας εσμός αριστεριστών έχει μαγικές λύσεις. Δεν έχει.

Ψηφίζω ΝΑΙ για να σωθεί ό,τι περισώζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: