Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2021

Αθάνατοι στίχοι, διαχρονικές δημιουργίες


Κάντε αντίσταση στην παρακμή, διαβάζοντας καλή ελληνική ποίηση και αντλώντας διδάγματα και θάρρος απ’ αυτήν

O Γιώργος Σαγιάς είναι ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς δημιουργούς και εκπαιδευτικούς που είχα την τύχη να γνωρίσω. Δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο χωρίς αγώνα για τη γλώσσα, τη μόρφωση των παιδιών, την πίστη στον Χριστό και στην Ελλάδα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πελασγός τη νέα ποιητική συλλογή του, η οποία τιτλοφορείται «Ομότροπον». Τα δημιουργήματά του θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως γνήσια δημοτικά τραγούδια. Η θεματική τους παλέτα έχει ακριβώς τα χρώματα που έχουμε διδαχθεί από την ελληνική παράδοση: οι ήρωες της φυλής, ο έρωτας, η ξενιτιά, η θνητότητα, η σάτιρα κι όλες οι πτυχές της καθημερινότητας που μπορούν να

γίνουν τραγούδι. Στο ποίημα «Κλέφτης» διαβάζουμε:

Ἄλλοι προσκύνησαν ὀχτροὺς / ἄλλοι τοὺς σταυρωτὲς μας / κι ἄλλοι προδότες χωριανοὺς / Νενέκους κι Ἐφιάλτες / μὰ ‘γώ τὶς σπάθες ξεκρεμῶ, / ντουφέκια τὰ γεμίζω, / τοὺς Κλέφτες τοὺς παπποῦδες μου / περφάνια τοὺς γεμίζω∙ / ξεχύνομαι καμαρωτὸς / τὴ λευτεριὰ νὰ φέρω.

Μόνο αυτοί οι στίχοι αποτελούν χιλιάδες φορές καλύτερη προσφορά στην προσπάθεια απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές του ’21 από τις ανιστόρητες φανφάρες των διαφόρων εθνομηδενιστικών επιτροπών.

Η ποιητική συλλογή είναι γραμμένη σε πολυτονικό σύστημα κι έτσι ο ποιητής δείχνει εμπράκτως τη βούλησή του να υπερασπιστεί την ελληνική γλώσσα. Οπως σημειώνει ο κ. Σαγιάς στο εισαγωγικό σημείωμα της συλλογής, επέλεξε να ασχοληθεί με τα δημοτικά τραγούδια επειδή «είναι μέρος της αδιάσπαστης εθνικής συνέχειας και αποτυπώνουν τον εθνικό χαρακτήρα του λαού. Διατηρούν στην επιφάνεια ατόφια και αναλλοίωτα αρχέγονα στοιχεία, εγκατοπτρίζοντας διά των στίχων τους (τόσο κατά περιεχόμενο και νόημα όσο και κατά χαρακτήρα, μορφή, τεχνική και -κυρίως- ρυθμό) το ομότροπον, το ομόγλωσσον, το ομόδοξον, την κοινή καταγωγή, το ομοΐστορον, την ψυχολογική και πνευματική κατάσταση του λαού και την κοινή εθνική συνείδηση, σε τόπους ιστορικής, πολιτιστικής και γεωγραφικής συνέχειας».

Προμηθευτείτε την ποιητική συλλογή «Ομότροπον» του Γιώργου Σαγιά και θυμηθείτε την Ελλάδα που μάθαμε όλοι να αγαπάμε και να αγωνιζόμαστε για αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: