Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2021

Ο πόλεμος εναντίον της ελληνικής γλώσσας

 

Στις 9 Φεβρουαρίου εορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας. Αν εκφραστούμε με όρους από την επιστήμη των υπολογιστών θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η γλώσσα κάθε χώρας είναι το «λειτουργικό σύστημα» των πολιτών. 

Όλοι επιδιώκουν τον εμπλουτισμό των λειτουργικών συστημάτων τους αλλά στην Ελλάδα, το ανάξιο της πατρίδας πολιτικό σύστημα επιδίωξε πάση θυσία τον απεμπλουτισμό, την ισοπέδωση, την εξίσωση προς τα κάτω.

Η καθαρεύουσα καταργήθηκε διά νόμου. Με νόμο καταργήθηκε και το πολυτονικό σύστημα και επιβλήθηκαν μια σειρά από βαρβαρισμοί στην γλώσσα μας, η οποία είναι κιβωτός του ελληνικού πνεύματος και επηρέασε καθοριστικά τον παγκόσμιο πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις γλωσσικές «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τον ακρωτηριασμό του σημαντικότερου άυλου περιουσιακού στοιχείου του

έθνους μας ακολούθησε η ελεύθερη πτώση μας σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην παραγωγή – ακόμα και ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώθηκε και τεθήκαμε υπό την… εποπτεία των δανειστών μας.

Η ανελέητη επίθεση στην ελληνική γλώσσα πραγματοποιείται κυρίως από το κράτος και τους φορείς, που θα έπρεπε να την υπερασπίζονται και να προωθούν την ορθή χρήση της. Λίγοι εκπρόσωποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας δείχνουν να έχουν καλή επαφή με τα ελληνικά. Πολλά από τα σχολικά βιβλία είναι κακογραμμένα, στα ΜΜΕ οι βαρβαρισμοί και οι ασυνταξίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και στις διαφημίσεις που μεταδίδονται αδιάκοπα η ελληνική τείνει να εκλείψει και τη θέση της καταλαμβάνει μια χυδαία αμερικάνικη αργκώ. 

Φυσικά, η ΕΣΗΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δύο κρίσιμοι θεσμοί που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την ελληνική γλώσσα από τις επιθέσεις, που δέχεται καθημερινά, είναι διακοσμητικοί και ουδέν πράττουν. Υπάρχουν μόνο ως σφραγίδες, που υπενθυμίζουν με σποραδικές και σπασμωδικές ενέργειες και ανακοινώσεις την ύπαρξή τους.

Η υπεράσπιση της γλώσσας μας είναι υπόθεση των πολιτών. Οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και το ιερό χρέος να προστατεύσουμε και να διαδώσουμε την γλώσσα μας – ξεκινώντας από τις ίδιες τις οικογένειές μας. 

Από την εφημερίδα «δημοκρατία» της 10ης Φεβρουαρίου 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια: