Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2021

Πολιτική ορθότητα: «καίει βιβλία και ανθρώπους»!

 Συνέντευξη του Κώστα Χαραλά στον Παναγιώτη Λιάκο για την εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία». Θέμα η διακοπή της συνεργασίας του με τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μάιος 2019. Φωτογραφία από το ταξίδι του κ. Χαραλά στο Πεκίνο, όπου ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας ΕΕ-Κίνας.

Ο Κώστας Χαραλάς είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μέχρι πρότινος συνεργαζόταν με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για την υπόθεση της Σ. Μπεκατώρου έγραψε στο facebook τα εξής: «Έχω κόρη. Να μου φέρνει ένα ποτήρι νερό λέγανε κάποιοι όταν γεννήθηκε. ΟΧΙ. Δεν θέλω ένα ποτήρι νερό από την κόρη μου. Αυτό που θέλω από την κόρη μου είναι να είναι πηγή. Πηγή αυτογνωσίας, αυτοκυριαρχίας, αξιοπρέπειας. Χθες καθίσαμε και μιλήσαμε με βάση τους σκελετούς που μπορεί να έχει μια γυναίκα για 24 χρόνια στη ντουλάπα της. Άξιζε η απόφαση της να μην προβάλει αντίσταση; Να πει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ; Οι περισσότερες γυναίκες για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους (και κάποιοι άντρες, μην το παραβλέπουμε) έχουν να αποφασίσουν για κάτι πολύ σημαντικό. Να δώσουν κάτι από τον εαυτό τους και σε αντάλλαγμα να πάρουν χρήμα, δόξα, εύκολη ανέλιξη. Αξίζει; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνουν...

  στους εαυτούς τους για να μην τους τυραννάει για 24 χρόνια μετά. Γιατί για κάθε Μπεκατώρου που μετάνιωσε να υπολογίσετε και 5 που δε μετάνιωσαν».

Γι’ αυτή του την ανάρτηση οι εκδόσεις Μεταίχμιο όχι μόνο διέκοψαν συνεργασία μαζί του αλλά πρότειναν την αποπομπή του από τον εκδοτικό χώρο! Η Βάσω Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο έγραψε στο facebook απαντητική ανάρτηση στον κ. Χαραλά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο υγιής πλουραλισμός απόψεων δεν γίνεται να μην έχει όρια, ιδίως στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Δεν έχουν θέση στον εκδοτικό χώρο οι εκφραστές απόψεων σαν αυτές που διατύπωσε δημόσια ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς. Είναι αυτονόητο πως η συνεργασία μας δεν θα συνεχιστεί».

Συνομίλησα με τον συγγραφέα για το θέμα και δήλωσε τα ακόλουθα: «Η ανάρτηση του εκδοτικού οίκου «Μεταίχμιο» ήταν βεβιασμένη, πρωτόγνωρη για την κουλτούρα των εκδόσεων και σαφώς μέσα σε συνθήκες πανικού που επέβαλαν οι τσιρίδες των social media warriors που διψάνε για αίμα. Η πρώτη μου αίσθηση ήταν ότι το Δελτίο τύπου στρέφεται εναντίον μου. Αυτό κράτησε για λίγες ώρες μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι διακυβεύεται κάτι σαφώς μεγαλύτερο από το όνομα Κώστας Χαραλάς. Είναι η επικίνδυνη παρέκκλιση προς φαινόμενα φίμωσης έκφρασης όπου αυτές  δεν συνάδουν με το επίσημο αφήγημα. Προσέξτε:

Το αρχικό post γράφηκε στο πνεύμα του girl power. Προσπαθώ να εμφυσήσω από την προσωπική θέση του πατέρα αλλά και από τη δημόσια του συγγραφέα στα κορίτσια κατά κύριο λόγο αλλά και στα αγόρια: την αυτοκυριαρχία, τον αυτοσεβασμό και την αυτογνωσία. Είναι ακατανόητο άνθρωποι και επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου να μην μπορούν να διαβάσουν σωστά ένα κείμενο.  Απλά δεν συμμερίζομαι τον κρυφό ωφελιμισμό που διαβλέπω στο metoo κίνημα. Εκεί έπεσε ο προβολέας τους. Προς γνώση και συμμόρφωση, έπρεπε να καρατομηθώ για αυτό».

Πριν τον αποπέμψουν από το Μεταίχμιο επικοινώνησαν μαζί του για να ζητήσουν εξηγήσεις; Ο κ. Χαραλάς απάντησε: «Πριν αλλά και μετά την έκδοση του Δελτίου Τύπου δεν έγινε καμιά προσπάθεια εκ μέρους τους για να επεξηγήσω τη θέση μου. Αν και ως συγγραφέας συνεργαζόμενος μαζί τους επί 11 χρόνια τώρα, έπρεπε να καταλαβαίνουν αυτά που γράφω χωρίς να παρασύρονται από τις ερμηνείες των εισαγγελέων των media!».

Σχολιάζοντας την άποψη της κ. Παπαγεωργίου ότι δεν έχει θέση στον εκδοτικό χώρο, ο κ. Χαραλάς, είπε: «Όταν ο Χαινριχ Χαινε το 1933 είχε δηλώσει ‘όπου καίνε βιβλία, σε λίγο θα καίνε και ανθρώπους’ δεν είχε ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Η σαρωτική πολιτική ορθότητα και η διάχυσή της μέσα από τα social media  made in usa εδώ και αρκετά χρόνια, μπορεί να  καταφέρει να καίνε βιβλία και ανθρώπους  ταυτόχρονα!

Η τοποθέτηση της Κας Παπαγεωργίου είναι σαφέστατη και κυριολεκτική παραίνεση προς τους συναδέλφους εκδότες αλλά και σε όλους  τους συνεργαζόμενους φορείς του χώρου για εξαφάνιση μου από το  τοπίο. ‘Κάψιμο’ και εξαφάνιση. Δεν θα το καταφέρει αυτό».

  

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Κώστας Χαραλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1974. Σπούδασε διαφήμιση και ασχολείται με τη συγγραφή από το 1999. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από δεκαεπτά βιβλία για παιδιά και εφήβους, τα οποία έχουν λάβει διακρίσεις, καθώς και δύο μεταφράσεις βιβλίων του στα κορεατικά. Το 2003, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου για το βιβλίο του «Το μυστήριο της Ανομβρίδας». Το 2017, το έργο του «Μαύρο πρόβατο στο Τέξας» απέσπασε κατά πλειοψηφία το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Υπήρξε συνδημιουργός της σειράς σύγχρονου προβληματισμού «Τα πάντα ρει» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 το 2004 και συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα που προωθούν τη φιλαναγνωσία με επισκέψεις του σε σχολεία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: